Care este aparatul ideal pentru tratamentul de epilare definitivă?

Reclamele pentru epilare definitivă îți prezintă, aproape întotdeauna, cel mai bun, cel mai puternic sau cel mai nou aparat. Dioda, Alexandrite și lumina intens pulsată sunt opţiunile cel mai des întâlnite. Aşadar, cum ai putea să te asiguri că faci alegerea corectă?

Având o experiență de peste 14 ani în domeniul epilării definitive, am avut ocazia să lucrez cu majoritatea tipurilor de aparate. În acest timp, am descoperit și am studiat în detaliu diferențele dintre tehnologii și am observat rezultatele tratamentelor efectuate.

Ca în orice alt domeniu, aparatura folosită pentru tratamentul de epilare definitivă poate fi produsă de companii cu renume, dar și de companii no-name. Acestea din urmă fabrică copii ale aparatelor celebre și prezintă întotdeauna o ofertă tentantă: promit aceleași rezultate, dar la un preț mult mai mic. În mod evident, acestea nu sunt o alegere fericită din mai multe motive, cum ar fi lipsa service-ului sau a unei reprezentanțe care poate verifica sau repara dispozitivul. Când vine vorba de aparatul cu care îți faci epilare definitivă, nu vrei să scrie pe el „made in China”.

Companiile cu cea mai mare experiență și cu cea mai îndelungată prezența pe piața epilării definitive se găsesc în SUA, Israel, Italia și Spania. Sunt companii care investesc permanent în cercetare și dezvoltare, urmărind rezultatele lor prin studii și statistici.

Cele două categorii de aparate folosite pentru epilarea definitivă sunt cele care folosesc lumina intens pulsată sau IPL și cele de tip laser. Deşi ambele emit lumină pentru a încălzi rădăcina firului de păr, o fac în feluri diferite.

Aparatele IPL, SPL sau E-light folosesc lămpi de xenon care emit o lumină non-coerentă, divergentă și cu spectru larg de lungimi de undă. Cristalul aparatului IPL vine în contact cu pielea prin intermediul unui gel, care contribuie la transmiterea luminii către piele. 

Aceste tipuri de aparate nu au sisteme de răcire, astfel că senzația resimțită de client este de căldură intensă. Aparatele IPL se mai folosesc pentru rejuvenare facială, în tratarea acneei, dar și pentru alte probleme dermatologice.

Primul aparat care folosește IPL a primit aprobările pentru a fi folosit în 1996 în SUA. În prezent, epilatoarele IPL sunt ultima inovație a acestei tehnologii. Din motive tehnice, energia generată de acestea este limitată, astfel încât rezultatele obținute se referă mai degrabă la dispariția temporară a părului decât la eliminarea lui definitivă. 

Tratamentul cu acest tip de lumină nu este recomandat în cazul în care firele de păr sunt subțiri sau atunci când pielea este închisă la culoare.

Tipurile de laser pentru reducerea pilozității au fost studiate din anii 1970 în SUA și au primit aprobarea FDA pentru comercializare în anul 1997. (FDA este acronimul Food and Drug Administration, instituția care protejează sănătatea publică a consumatorului american.)

Spre deosebire de un aparat IPL, care emite lumina într-un spectru larg, un aparat laser va emite o lumină coerentă și specifică, pe o singură lungime de undă. Laserele dispun de sisteme de răcire a pielii, pentru a o proteja de emisia puternică de căldură.

Denumirea laserului ne indică care este lungimea de undă folosită: 755 nanometri în cazul laserului Alexandrite, 808-810 nanometri pentru laserele diodă și 1064 nanometri pentru laserul Nd:YAG. Fiecare din aceste lungimi de undă are un anumit nivel de penetrare la nivelul pielii: laserul Alexandrite penetrează cel mai superficial, apoi urmează laserul dioda, iar laserul Nd:YAG va conduce lumina cel mai profund.

Lungimile de unda pentru laser alexandrite, dioda si nd:yag

Un alt parametru care diferențiază tipurile de lasere este absorbția pe care o au la nivelul pigmentului negru, numit și melanină. Laserele Alexandrite și diodă pot trata cu ușurință firele groase, dar laserul Alexandrite încălzeste mai mult melanina și se recomandă în cazul firelor subțiri. Pentru că are cea mai mică absorbție la nivelul melaninei, laserul Nd:YAG se recomandă în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare, pe care o protejează de încălzire excesivă.

Deși există multe aparate care concurează pentru titlul de „cel mai bun aparat pentru epilare definitivă”, în realitate nicio tehnologie nu poate trata toate combinațiile de fire de păr și piele. 

Aparatura folosită pentru a realiza epilarea definitivă se alege în funcție de particularitățile persoanelor din țara respectivă. O clinică din SUA va alege un aparat care să conțină laserul Nd:YAG pentru a putea efectua tratamente clienților cu pielea închisă la culoare, iar un salon din Marea Britanie va prefera laserul Alexandrite pentru a putea trata fire de păr mai subțiri și mai depigmentate.

La Julles, am ales aparatul produs de Cynosure, o companie americană cu o vechime de 30 de ani. Aparatul lor pentru epilare definitivă se numește Elite+ și folosește o combinație de două lungimi de undă: Alexandrite și Nd:YAG. Drept urmare, Cynosure Elite+ poate trata atât pielea deschisă la culoare, cât și pe cea închisă, dar și toate tipurile de fire de păr.

Epilare definitiva pe perciuni cu laser Alexandrite

Sistemul de răcire este considerat unul dintre cele mai performante și este asigurat de un aparat numit Cryo 6. Acesta produce un jet de aer rece, cu scopul de a proteja pielea, dar și de a crește confortul în timpul tratamentului.

Un alt avantaj al aparatului Cynosure Elite+ este că nu folosește gel, iar pielea nu este atinsă pe durata ședinței. Ședințele sunt rapide și timpul de recuperare este inexistent, adică îți poti relua imediat activitățile zilnice.

Sperăm că te-am putut ajuta să iei o decizie informată, dar ne-am bucura să îți oferim și mai multe informații în cadrul unei consultații gratuite.

Vrei să afli care sunt costurile tratamentului de epilare definitivă? Click aici pentru articol.