Firele crescute în piele: este epilarea definitivă soluția?

Desen cu picioare inainte si dupa epilarea definitiva cu laser alexandrite, cu fire crescute in piele

Firele de păr care cresc în piele sunt o afecțiune comună, numită și pseudofoliculită. Aceasta apare în urma epilării prin radere sau smulgere cu epilatorul electric sau ceară. Zonele afectate sunt cele cu fire groase, cum este gâtul în cazul bărbaților sau picioarele în cazul femeilor. Unele fire de păr cresc superficial și sunt ușor de observat, însă altele cresc înghesuite, fiind vizibile sub forma unui punct negru. 

Pseudofoliculita este însoțită frecvent de iritații, care în timp se pot transforma în pete mai închise la culoare, numite hiperpigmentari postinflamatorii. Însă pe lângă inconvenientele de ordin estetic, afecțiunea poate cauza disconfort suplimentar, prin mâncărimi sau infecții ce necesită intervenție medicală. În acest caz, pielea din jurul firului de păr se inflamează puternic, iar zona este umflată și dureroasă. Medicul va înțepa chistul format și va elimina conținutul, și poate recomanda tratament cu antibiotice sau antiinflamatoare.

Ce este epilarea definitivă?

Epilarea definitivă este tratamentul care, în urma unor ședințe repetate, distruge între 60 și 95% din firele de păr de pe zona tratată. La aproximativ două săptămâni de la ședință, părul este eliminat aproape în totalitate, iar după alte câteva săptămâni cresc firele de păr rămase, ce vor fi eliminate într-o altă ședință. 

Inainte si dupa epilare definitiva pe zona inghinala 8 sedinte. Fire de par crescute in piele in poza de dinainte

Înainte și după 8 ședințe

Cum te ajută epilarea definitivă în prevenția și tratarea firelor crescute în piele?

Beneficiile epilării definitive încep înainte de a ajunge la rezultatul final, acela de distrugere a firelor de păr de pe zona tratată. Procedura ajută suplimentar prin:

Pauza dintre ședințe:
În răstimpul dintre ședințe, zona tratată rămâne fină, o mare parte din păr fiind eliminat. Prin urmare, în aceste câteva săptămâni nu este nevoie să intervii asupra zonei tratate prin alte metode de epilare, precum aparatul de ras sau epilatorul electric. Astfel eviți apariția firelor crescute în piele.

În intervalul dintre două ședințe vei putea observa ușor firele care sunt deja crescute în piele. Poți face un gomaj ușor pentru a le ajuta pe cele superficiale să se desprindă, pentru a se putea acționa asupra lor la următoarea ședință. 

Subțierea firului de păr:
Firele de păr predispuse să crească în piele sunt fire de tip terminal: groase, lungi, negre.  Pentru că au un ritm rapid de creștere, ele au nevoie de epilare zilnică, dacă folosești lama de ras, sau la 2-3 săptămâni în cazul epilării cu ceară sau cu epilatorul electric.

Atunci când se începe tratamentul de epilare definitivă, firele de păr trec printr-un proces de subțiere, numit miniaturizarea foliculilor. Firele de păr se subțiază cu fiecare ședință efectuată, acest lucru contribuind la prevenirea părului crescut inestetic în piele.

Reducerea pilozității:
Prin rărirea dramatică a pilozității scădem șansele de a avea fire crescute în piele. Pentru că firele groase sunt ușor de distrus în procent mare, eficiența tratamentului în prevenirea pseudofoliculitei este cu atât mai ridicată în cazul lor.

Alte lucruri pe care e bine să le știi

⚠️ Epilarea cu laser sau IPL este eficientă în prevenirea firelor crescute în piele, dar nu te poate ajuta să scapi de cele care se afla deja în piele. Chiar dacă în timpul ședinței lumina emisă de aceste aparate va încălzi firele de păr din piele, acestea nu vor fi eliminate, cum se întâmplă cu restul firelor. Există o singură excepție: firele care sunt prinse în piele atat de superficial încât se simt la atingere, ca o proeminență, vor fi arse în timpul ședinței și vor dispărea. 

💆‍♀️ Exfolierea fizică cu diverse scruburi sau, mai eficient, cu acid glicolic sau salicilic, este o metodă bună de prevenție, cât și un mijloc de eliminare a firelor de păr crescute superficial. Aceste peelinguri pot fi repetate de 2-3 ori pe săptămână, și poți combina exfolianții fizici cu cei chimici pentru a mări eficiența. 

🪡 În cazul în care firele sunt situate profund în piele, este nevoie de metode mai invazive, ca penseta sau un ac steril. Ai grijă ca pielea să fie curată și dezinfectată, atât înainte, cât și după procedură.

👀 Una din cele mai afectate zone de pseudofoliculită este zona inghinală, ceea ce împinge multe femei să înceapă tratamentul de epilare definitivă. Click aici pentru a vedea galeria de colaje „înainte și după”.

În concluzie

Posibilitatea ca părul să crească sub piele, odată început tratamentul de epilare cu laser sau IPL, este foarte mică, iar după primele ședințe este aproape inexistentă. Perioada dintre ședințe în care nu crește păr, subțierea firelor de păr pe parcursul tratamentului și rărirea în procent mare a părului la final sunt factorii prin care epilarea definitivă te va ajuta să scapi definitiv de părul crescut în piele.