Epilarea definitivă este o procedură care a luat o amploare deosebită în ultimii ani. Chiar dacă ea nu va putea înlocui complet epilarea tradiţională, din ce în ce mai multe persoane recurg la acest tratament cu rezultate minunate pe termen lung.
Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt acele lucruri care te vor ajuta să ai parte de un tratament de epilare definitivă reuşit şi lipsit de reacţii adverse, să ştii că răspunsul este lung şi depinde de multi factori. Să o luam pe rând.
Culoarea firelor de păr
Primul lucru pe care îl verificăm când începem acest tratament este culoarea firelor de păr.
Există mai multe tipuri de aparate folosite pentru a realiza epilarea definitiva și toate funcţionează pe principiul fototermolizei: lumina emisă de aparat va fi absorbită de pigmentul de culoare neagră din rădăcina firului de păr.
De aceea, în epilare definitivă putem trata doar firele care conţin pigmentul negru numit melanină. Firele albe, cele blonde şi cele roşcate contraindică începerea acestui tratament.
Chiar dacă veţi mai auzi „aparatul nostru poate trata şi firele albe”, trebuie să ştiţi că toate aparatele care realizează epilare definitivă au nevoie de prezenţa acestui pigment negru.
Deși s-au încercat diverse soluţii pentru a pigmenta firele albe, până în prezent nici una nu a dat rezultate.
Culoarea pielii sau fototipul
Al doilea aspect care trebuie evaluat în tratamentul de epilare definitivă este culoarea pielii sau fototipul.
La fel cum femeile îşi aleg fondul de ten în funcţie de nuanța pielii, la fel vom alege şi noi anumiţi parametri în funcţie de aceasta.
Fototipul se referă la culoarea pielii şi se împarte în 6 clase, de la deschis la închis.
În ţara noastră, cel mai frecvent se întâlnesc fototipurile 2 şi 3, adica şaten şi brunet.
Aceste două fototipuri sunt ideale pentru epilarea definitivă cu laserul Alexandrite, pentru că firele de păr sunt suficient de pigmentate, iar pielea este suficient de deschisă la culoare.
În cazul fototipurilor închise se recomandă folosirea laserului Nd:YAG, care foloseşte un alt principiu de funcţionare pentru a putea proteja pielea.
Bronzul
Culoarea pielii se va schimba în urma expunerii la soare sau la solar.
Cu cât bronzul rezultat este mai intens, cu atât pielea conţine mai multa melanină, care este încălzită în timpul şedinţei.
Aceast lucru duce la apariţia reacţiilor adverse, cum ar fi hiperpigmentările – zone mai închise la culoare – sau arsurile superficiale.
Tratamentul cu laserul Alexandrite se poate efectua doar pe zone ale corpului care nu au fost expuse la soare sau la solar, pentru ca pielea să fie complet protejată.
Dacă îţi doreşti să te bronzezi, vom face o pauză de la şedinţele de epilare definitivă şi vom relua tratamentul atunci când bronzul tău se va estompa.
Se recomandă o pauză de minim 4 săptămâni de la ultima expunere la soare sau la solar.
Structuri ce conțin pigment
De multe ori, zona tratată prezintă diferite structuri ce conţin pigment: nevii pigmentari sau aluniţele, tatuajele sau semnele din naştere.
Prezenţa acestora nu contraindică epilarea definitivă, dar vom avea grija să le acoperim cu un creion alb înainte de şedinţă.
Zone de tratament
Epilarea definitivă cu Cynosure Elite Plus poate fi efectuată pe orice zona a corpului.
Avantajul acestui aparat este că nu trebuie să folosim gel, aşa că vom putea trata uşor unele zone, cum ar fi urechile (zonă frecventă în cazul bărbaţilor) sau alte zone mai delicate.
Cum se simte
Multe persoane care sunt interesate de acest tratament au temeri legate de cum ar putea suporta şedinţa. Pe scurt, le e frică de durere.
În timpul unei şedinţe este normal să simţi o senzaţie de înţepatură, care se datorează încălzirii rădăcinii firului de păr.
Un jet de aer rece va răci în permanenţă pielea şi chiar va anestezia parţial zona, reducând senzaţiile resimţite.
Această tehnologie de răcire a pielii se numeşte Cryo 6 şi este considerată superioara altor tipuri de răcire, cum ar fi cea prin contact, prin spray cu criogen sau prin aplicarea pungilor cu gheaţă.
Dacă încă nu ești convins(ă), trebuie să ştii că majoritatea persoanelor au spus că au suportat epilarea cu laser mai uşor decât epilarea cu ceară.
Vrei să afli care sunt cele mai frecvente motive pentru care femeile aleg epilarea definitivă? Citeşte acest articol.
În ciuda aparenţelor, epilarea definitivă este un proces extrem de complex. Informează-te corect din surse de încredere. Apelează la centre de epilare cu experienţă, care au personal instruit şi aparatură de calitate.