Importanța determinării fototipului în epilarea definitivă

Fototipurile reprezintă o descriere a nuanțelor pielii, determinată de reacția acesteia la expunerea la radiația ultravioletă. Această clasificare a fost introdusă în 1975 de către Thomas B. Fitzpatrick și poartă numele său. Ea cuprinde 6 clase, variind de la pielea foarte deschisă la cea foarte închisă la culoare. Stabilirea fototipului este importantă în procedura de epilare definitivă, deoarece acesta reflectă gradul de pigmentare al pielii și influențează alegerea aparatului potrivit.

Clasificarea fototipurilor

Pentru a afla care este fototipul unei persoane, este necesar să se răspundă la două întrebări legate de expunerea la soare, timp de 45-60 de minute, la prânz, la începutul verii în emisfera nordică: „Cât de dureroasă este senzația de arsură?” și „Cât de mult te vei bronza peste o săptămână?” În funcție de reacția pielii există 6 categorii bazate pe capacitatea acesteia de a se arde și de a se bronza.

Fototipul I se caracterizează prin faptul că persoana nu se bronzează niciodată și se arde ușor la soare. În schimb, fototipul VI este reprezentat de pielea cea mai închisă la culoare, care nu se arde niciodată la soare. Diferența dintre clasele de fototipuri este dată de concentrația de melanină a pielii.

 În România predomină:

  • fototipul II: persoane șatene, care se ard la primele expuneri la soare, dar se pot bronza cu ușurință
  • fototipul III: persoane brunete, care se ard mai greu și se pot bronza uniform. 

Cum se alege aparatul în funcție de fototip

Epilarea definitivă implică utilizarea unei surse de lumină care este absobită de pigmentul de culoare neagră din firele de păr (numit și melanină). Această absorbție are ca rezultat încălzirea rădăcinilor firelor de păr și, în consecință, distrugerea lor. În realitate, lumina este absorbită de orice pigment negru, indiferent dacă acesta se găsește în firul de păr sau în piele. De aceea, diferențele dintre tipurile de piele, fie ele deschise sau închise la culoare, sunt aspecte importante când se fac proceduri cu aparate laser sau care emit lumină.

Fiecare aparat utilizat în acest domeniu are anumite specificații, cum ar fi absorbția la nivelul melaninei și profunzimea la care lumina penetrează în piele. Din acest motiv, aparatele au anumite recomandări, dar și limitări.

Fototipurile deschise (I-III) sunt cele mai puțin problematice, deoarece pielea conține puțin pigment negru. În cazul lor se poate utiliza în siguranță orice aparat pentru ca nu există riscul supraîncălzirii pielii. Totuși, pentru persoanele cu pielea foarte deschisă (fototip I), care au o concentrație mică de melanina în firele de păr, se recomandă utilizarea laserului Alexandrite. Dintre toate tipurile de laser, Alexandrite are cea mai mare absorbție în melanină și poate încălzi firele de păr mai slab pigmentate.

În cazul persoanelor cu fototipuri închise, de la V la VI, se interzice folosirea laserelor Alexandrite, diodă și a aparatelor IPL, dar se poate utiliza laserul Nd:YAG. Acest tip de laser are o absorbție minimă în melanină, și, ca urmare, nu încălzeste pielea, protejând-o de reacțiile adverse. 

Care sunt reacțiile adverse

Atunci când folosim laserul Alexandrite sau aparatul IPL la o persoană cu fototip închis (IV-VI) vor apărea reacțiile adverse. Melanina prezentă în concentrație mare în piele va fi încălzită la temperaturi de aproximativ 100 de grade Celsius, conducând la apariția hipopigmentărilor, a hiperpigmentărilor sau a arsurilor. Pentru aceste persoane este indicat laserul Nd:YAG, singurul laser care poate proteja pielea foarte închisă la culoare.

Fototipurile reprezintă un aspect foarte important în procedura de epilare definitivă, deoarece ele oferă o înțelegere detaliată a nuanțelor pielii. Clasificarea Fitzpatrick, cu cele 6 categorii distincte, ne ajută să stabilim tipul de piele și să alegem aparatul potrivit pentru epilare. Ca urmare, nu există o soluție unică pentru toate fototipurile, ci mai degrabă o abordare personalizată pentru fiecare persoană.

 

Un aparat eficient pentru tratarea tuturor fototipurilor cutanate este Cynosure Elite Plus™, care conține două tipuri de laser, Alexandrite și Nd:YAG. Această combinație versatilă ne permite să oferim tratamente personalizate și sigure pentru toate tipurile de piele, asigurând rezultate optime în ceea ce privește epilarea definitivă.

 

Te invităm să discutăm despre tratamentul tău de epilare definitivă în cadrul consultației gratuite. Alegerea laserului potrivit și stabilirea fototipului sunt unul din subiectele care le vom discuta în timpul acestei întâlniri. Citește aici cum te pregătești pentru tratamentul de epilare definitivă cu laserul Alexandrite.

Referințe:

Maresca, V., Flori, E. and Picardo, M. (2015), Skin phototype: a new perspective. Res., 28: 378-389. https://doi.org/10.1111/pcmr.12365

Sharma AN, Patel BC. Laser Fitzpatrick Skin Type Recommendations. 2023 Mar 6. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 32491558.